Sponsoren in de amateursport

Er zijn verschillende manieren om een amateurclub of elftal te gaan sponsoren. Hier kan een marketingtechnische gedachte achter zitten, bijvoorbeeld lokale naamsbekendheid. Vaak komt het echter neer op maatschappelijke betrokkenheid om een vereniging te ondersteunen of bekenden te helpen binnen bijvoorbeeld een voetbalelftal.

Verschillende sponsormogelijkheden

Als ondernemer kun je kiezen voor verscheidene mogelijkheden. Zo kan je sportkleding laten bedrukken met je logo en of slogan om zo  naamsbekendheid te werven. Mocht het prijzig zijn om een compleet tenue of trainingspak te sponsoren dan kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een inloopshirt te sponsoren. Vaak gaat dit in overleg met de sponsorcommissie van de club zodat je voor beide partijen voordeel hebt. Voor het bedrukken van sportkleding kan je kiezen voor het netwerk van de club of zelf opzoek gaan naar een betrouwbare drukkerij.

Voordelen van sponsoring

Sponsoren heeft naast het vergroten van je naamsbekendheid nog andere voordelen. Door bij de juiste partijen te sponsoren kweek je vaak een stukje goodwill waar je later zakelijk weer profijt uit kan halen. Als eenmanszaak of v.o.f. wordt de winst ook pas bepaald na aftrek van kosten waar ook sponsoring onder valt. Daardoor is het aantrekkelijk om te sponsoren omdat deze kosten dan volledig in een bepaalde belastingschijf afvallen (ligt aan de hoogte van je uiteindelijke winst)

Let op je doelgroep

Tot slot is het ook verstandig om rekening te houden met je doelgroep. Wanneer je voetbalschoenen verkoopt is het sponsoren of een samenwerking met een voetbalclub natuurlijk logisch. Ben je echter gericht op hardloopkleding dan kan je meer een focus leggen op atletiek. Op die manier vergroot je niet alleen je naamsbekendheid in het algemeen maar specifiek gericht op je doelgroep. Om het effect  hiervan te meten kan je bijvoorbeeld speciale clubacties organiseren zodat je precies weet hoeveel leden er dankzij sponsoring bij je terecht komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.